Akoestiek in callcenters

Een callcenter is meestal een open kantoor, waar gelijktijdig veel telefoongesprekken plaatsvinden. De meeste mensen associëren dit direct met ongewenste gesprekken met telemarketeers, die bellen vanuit grote ruimtes met enorme herrie om producten en diensten aan te bieden waar je niet op zit te wachten. Gelukkig kan het ook anders. Het móet ook anders, wil je als telefoonservice een goede dienstverlening bieden.

Geluidsniveau tot wel 80dB

In een ruimte waar veel mensen gelijktijdig gesprekken voeren, doen zich verschillende akoestische problemen voor. Je kunt bij een dergelijke ruimte denken aan een callcenter of telefonistenteam, maar er zijn natuurlijk veel soorten bedrijven waar verschillende medewerkers op hetzelfde moment gesprekken voeren. Het geluidsniveau in een dergelijke ruimte kan oplopen tot wel 80dB of meer. Je kunt dit vergelijken met een café met relatief luide achtergrondmuziek. Dit maakt het voor de medewerker moeilijk zich te concentreren. Ook de beller kan last hebben van dit volume en het gevoel hebben harder te moeten praten of op een speaker te staan.

Eenvoudige en effectieve middelen voor een lager geluidsniveau

Het verlagen van het geluidsniveau wordt in eerste instantie bereikt door eenvoudige maar zeer effectieve maatregelen. Denk hierbij aan de opstelling van de werkplekken en kijk hierbij naar de directe spraaklijnen. Zorg ervoor dat de medewerkers niet te dicht bij elkaar zitten en direct naar elkaar toe praten. Vloerbedekking of vloerkleden doen veel in vergelijking met een gladde vloer, evenals gordijnen in plaats van géén of gladde, harde raamdecoratie. Het neerzetten van een bankje of wat grote planten zorgen ook voor betere akoestiek.

Aanbrengen van akoestisch materiaal

Het verder verlagen van het geluidsniveau kan door het aanbrengen van akoestische materialen. Het beste effect wordt behaald door geluidswerend materiaal aan te brengen in de combinatie van schotten in de ruimte en/of tussen de bureaus, platen aan het plafond en voorzieningen aan de wanden.

De juiste oplossing zit in de combinatie

De schermen of schotten die tussen de bureaus geplaatst worden, moeten uiteraard een goede akoestische waarde hebben. Vaak worden gewone houten planken gebruikt, bekleed met stof. Dit doet niets voor de akoestiek. Maar ook het plaatsen van de juiste schermen is vaak niet toereikend om de geluidsoverlast te bestrijden. Deze oplossing werkt alleen in combinatie met absorptie aan het plafond en tegen reflecterende wandvlakken. Door het toevoegen van geluidsabsorptie wordt de akoestiek in de ruimte beter; er is minder galm en geluid dooft dus sneller uit, waardoor het geluidsniveau afneemt.

Gebruik goede headsets

Tot slot en heel belangrijk: het gebruik van een goede headset. Onmisbaar bij een telefoonservice natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat de medewerker in hoge mate ongestoord een gesprek kan voeren en de beller geen last heeft van eventuele achtergrondgeluiden.

Uitbesteden telefonie

Ook bij uitbesteding van uw telefoongesprekken is de akoestiek heel belangrijk. Uw relaties willen immers niet het 'typische callcentergevoel' krijgen als ze uw bedrijf bellen, maar een prettig en niet onpersoonlijk gesprek voeren met een professionele telefoniste. Bent u geïnteresseerd in wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem dan direct contact op met Edwin Smit via 010-2581010 of mail naar edwin.smit@telefoonaanname.nl.